Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Delikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie!

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Na dużą blachę o wym 37/24

    Ciasto:
    7 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g masła lub margaryny

    Masa:
    1,5 kg winnych jabłek
    2 galaretki agrestowe lub kiwi
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny

    Wierzch:
    500 g kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu
    1 łyżka żelatyny
    200 g białej czekolady
    150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera.Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c.
    Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę.
  • 2. Masa:
    Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim.
  • 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować