Jabłecznik z budyniem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło, zimną wodę oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
Masa budyniowa: Do garnka wlać ok 0,6 l soku jabłkowego, dodać dwie łyżeczki cukru, zagotować. W pozostałym soku jabłkowym wymieszać proszek budyniowy., wlać do gotującego się soku, gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia, wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
2.Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, potrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp galaretkę cytrynową i cynamon, wymieszaj.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką. Pierwszą część ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach, na to wyłożyć przygotowane jabłka,na jabłka wyłóż ciepły budyń.
4.Na budyń zetrzyj drugą część ciasta. Piecz ok 45 min w temp. 180*
Komentarze