Jabłecznik z budyniem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą i ma małym gazie dusimy do mięknięcia. Następnie dodajemy sok z cytryny, cynamon, rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z gazu.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Schłodzone ciasto, (zostawiamy 1/3 część- z niej zrobimy kruszonkę), rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę (28cmx22cm), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wylewamy najpierw masę z jabłek a następnie budyń. Na wierzch tarkujemy pozostałą część ciasta. Posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze