Jabłecznik z budyniem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Makę,proszek siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder i żołtka, wyrabiamy az powstanie ciasto.Ciasto dzielimy na 2 częsci:mniejsza i większa.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrazalnika.
Większą czesc ciasta wyjmujemy z zamrazarki i rozwalkowujemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
2.600 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym,w pozostałym mleku rozrabiamy budyn.
Gdy mleko zacznie sie gotowac wlewamy rozrobiony budyn, mieszamy.Wsypujemy mak i zagotowujemy.
3.Jabłka myjemy,obieramy ze skorki i kroimy w plasterki lub połplasterki.Wykładamy na ciasto.Posypujemy cynamonem.
4.Budyn wylewamy na jabłka.
5.Z zamrazalnika wyjmujemy mniejsza czesc ciasta, scieramy je na tarce na grubych oczkach nad budyniem, rozkładamy rownomiernie.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy ok 1 godzinę.
Komentarze