Jabłecznik z budyniem makowym

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na jabłeczniki własnie się zaczyna.Ciasto to prezentuje się ładnie dzięki makowemu budyniowi a smakuje pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:(21x32)
    5 żółtek,
    1 kostka margaryny,
    2 szklanki mąki,
    6 łyzek cukru pudru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe z cukrem,
    800 ml mleka,
    1 cukier waniliowy,
    3 łyżki cukru,
    2-3 łyzki suchego maku.

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek,
    cukier puder do posypania,
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Jabłecznik z budyniem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Makę,proszek siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder i żołtka, wyrabiamy az powstanie ciasto.Ciasto dzielimy na 2 częsci:mniejsza i większa.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrazalnika.
    Większą czesc ciasta wyjmujemy z zamrazarki i rozwalkowujemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
  • budyn z makiem 2. 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym,w pozostałym mleku rozrabiamy budyn.
    Gdy mleko zacznie sie gotowac wlewamy rozrobiony budyn, mieszamy.Wsypujemy mak i zagotowujemy.
  • jablka wylozone na ciasto,posypane cynamonem 3. Jabłka myjemy,obieramy ze skorki i kroimy w plasterki lub połplasterki.Wykładamy na ciasto.Posypujemy cynamonem.
  • jabłka zakryte budyniem 4. Budyn wylewamy na jabłka.
  • ciasto przed upieczeniem 5. Z zamrazalnika wyjmujemy mniejsza czesc ciasta, scieramy je na tarce na grubych oczkach nad budyniem, rozkładamy rownomiernie.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy ok 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mak Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować