Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniałe ciasto rewelacyjnie smakuje na ciepło i zimno. Idealne do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maki krupczatki
    2 jajka
    16 g cukru waniliowego
    ¾ szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    na budyń :

    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem

    dodatkowo:

    1 ½ kg jabłek
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Kruche ciasto Desery

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto razem połączyć i zrobić ciasto, podzielić je na dwie równe części. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć jedną część ciasta, na to wyłożyć jabłka.
    Na jabłka wylać ugotowany gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta.

  • 2. Piec około 50-60 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować