jabłecznik z kisielem

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś zapraszam na jabłecznik. Soczysty, miękki z pyszną wiśniową pianką na wierzchu. Najlepsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Sama nie mogłam się powstrzymać i wciągnęłam dwa kawałki:) Bardzo polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (blaszka 25*34 cm)
    na ciasto:

    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    250 g masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka przyprawy do szarlotki lub cynamonu
    1 łyżka bułki tartej
    na piankę:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie kisielu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Kisiele

Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki podane na ciasto zagnieść. Wylepić ciastem blaszkę i schłodzić.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć. Polać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i przyprawą. Dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Na ciasto wysypać bułkę tartą. Wyłożyć przestudzone jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na jabłka.
  • 3. Piec około 50 minut w 180*C.

Porady

Bułką tarta należy posypać ciasto po to, aby wsiąkła nadmiar soku z jabłek. Dzieki temu zapobiegniemy powstaniu zakalca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować