Jabłecznik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać mąkę i proszek, masło posiekać i dodać wraz z cukrem, jajkami i zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, migdałami, rodzinkami, cukrem i cynamonem.
Na oprószonej stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta tak by powstało koło o średnicy większej od tortownicy (koło 10cm większa średnica). Wysmarowaną tłuszczem tortownicę wyłożyć ciastem, wywinąć brzegi, tak by ciasto miało ścianki o wysokości mniej więcej 5cm. Obłożyć jabłkami. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Brzegi ścisnąć. Żółtko rozbełtać ze śmietaną i posmarować wierzch. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć cienkie paski, ułożyć kratkę, posmarować żółtkiem. Piec 50 min w 200 stopniach.
Porady
Zamiast robić nadzienie można użyć gotowego musu z prażonych jabłek.
Komentarze