Jabłecznik z kremem

0 (0 ocen)

Ciekawe połączenie kakaowego jabłecznika z kremem na bazie serka mascarpone z nutką cytryny. Przepis, na którym się wzorowałam, w formie wycinka z jakiejś gazety wygrzebałam z jednego z moich zeszycików.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 1/2 szklanki mąki
    2/3 szklanki drobnego cukru
    3 jajka
    1/3 szklanki soku z pomarańczy
    1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    6 dużych jabłek

    Krem:

    3 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    450g serka mascarpone
    200g masła
    2 czubate łyżki galaretki cytrynowej w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200°C, kwadratową blaszkę o boku 24cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  • 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
  • 4. Wodę gazowaną wymieszać z sokiem pomarańczowym. Odstawić.
  • 5. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i błyszczącej masy.
  • 6. Stopniowo dodawać do masy żółtka, mąkę z proszkiem, wodę z sokiem, olej i kakao.
  • 7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu rozłożyć jabłka.
  • 8. Piec przez 45-50 minut - do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 9. Przygotować krem:
    Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
  • 10. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • 11. Dodać mascarpone, delikatnie wymieszać.
  • 12. Na koniec dodać letnią galaretkę.
  • 13. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować