JABŁECZNIK Z ORZECHAMI LUB MIGDAŁAMI

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo stary i prosty przepis.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -3 żółtka
    -½ szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -200 g.masła
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -3 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -szczypta soli.

    nadzienie:
    -1 białko
    -4 łyżki bułki tartej
    -4 łyżki cukru brązowego (można białego)
    -100 g.posiekanych orzechów(tutaj płatków migdałowych)
    -5-6 dużych jabłek

    -puder cukier do posypania
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z orzechami lub migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Żółtka utrzeć z cukrem,potem masłem i śmietaną.Dosiać suche i rękoma rozetrzeć na gruby żwirek. 1/3 odsypać na posypkę,resztę zagnieść i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42) Ja skubię na kawałeczki,potem palcami wklepuję ,można rozwałkować.
    Ciasto posmarować białkiem,posypać bułką tartą.
  • układanie jabłek 2. Poukładać dachówkowo pokrojone w plasterki jabłka.
  • warstwa jabłek 3. Posypać cukrem z cynamonem, oraz orzechami.Ja posypałam płatkami migdałowymi.
  • po upieczeniu 4. Na górę rozsypać kruszonkę i piec w 175* ok.40-50 min. Po przestudzeniu,posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować