Jabłecznik z łąckich jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C.
Jabłka:
1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
Komentarze