jabłecznik z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dość słodkie ciasto idealne do filiżanki herbaty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    3 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    1 1/2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    230 g zimnego masła
    150 g marcepanu
    Masa jabłkowa:
    8 jabłek startych na plasterki
    1 banan
    1/3 szklanki cukru
    1/2 opakowania budyniu waniliowego
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki soku z cytryny
    łyżka bułki tartej
    szczypta cynamonu
    Pianka:
    3 białka
    2 łyżki oleju
    1/3 szklanki cukru
    1/2 op. budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan wcześniej schłodzić w zamrażalniku około pół godziny a następnie zetrzeć na tarce. Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część rozwałkować i foremką wykroić dowolne kształty ( kilka sztuk, u mnie były to motylki). Pozostałe resztki ciasta połączyć z wieksza częścią. Rozwałkowac ją lub zetrzeć na blaszkę i lekko docisnąć.Ponakłuwac widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180*C.
  • 2. Jabłka skropić sokiem z cytryny i zalać 1/4 szklanki wody, dusić przez chwilę. Dodać cukier i cynamon. W połowie szklanki wody rozrobić budyń i wlać do jabłek, zagotować. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki banana. Masę jabłkową lekko przestudzić, wylać na ciasto
  • 3. Białka ubić z cukrem, dodac olej i budyń. Wylać na masę jabłkową.
    Na piance ułożyć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować