JABŁECZNIK Z SERKIEM WANILIOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki w każdej postaci. Najbardziej smakują mi podane na ciepło z porcją lodów i sosem waniliowym. Ten jabłecznik ma niezwykle delikatne i lekkie ciasto. Podczas pieczenia jak i jeszcze kilka godzin po, w domu utrzymuje się cudowny cynamonowy zapach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 2,5 szklanki mąki
    - 250 g masła
    - 200 g waniliowego serka homogenizowanego
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 2 opakowania cukru wanilinowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    - 4 jabłka
    - cynamon do posypania jabłek
    - cukier puder do posypania ciasta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
  • 2. Z wymienionych składników zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części.
  • 3. Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy. Na cieście ułóż jabłka i oprósz je cynamonem.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz kolejne 30 minut.
  • 5. Kiedy ciasto przestygnie, posyp je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować