Jabłecznik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, porcjami mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części i do jednej dać 2 płaskie łyżki kakao. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Na brytfankę położyć ciasto jasne, na jasne ciasto ciemne. Na wierzch położyć jabłka i piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.
2.Masa: Zagotować mleko z cukrem w 1/2 szkl. mleka. Wymieszać budynie i mąki, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Masło utrzreć i dodawać przestudzoną masę budyniową masę budyniową.
3.Polewa: Czekoladę rozpuścić z margaryną i rozpuścić w podgrzanej śmietanie.
Komentarze