Jabłecznik z polewą czekoladową

4.99 (199 ocen)

Doskonałe połączenie smaku jabłek z czekoladą.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    15 dkg mąki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    15 dkg cukru
    1 kg jabłek
    2 łyżki soku z cytryny.
    Masa:
    2,5 szkl. mleka
    15 dkg cukru
    2 budynie waniliow(na 1/2 l mleka)
    1 płaska łyżeczka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    1/2 kostki margaryny (niecałe)
    Polewa:
    250 ml śmietany kremówki
    200 g gorzkiej czekolady
    5 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, porcjami mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części i do jednej dać 2 płaskie łyżki kakao. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Na brytfankę położyć ciasto jasne, na jasne ciasto ciemne. Na wierzch położyć jabłka i piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.
  • 2. Masa: Zagotować mleko z cukrem w 1/2 szkl. mleka. Wymieszać budynie i mąki, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Masło utrzreć i dodawać przestudzoną masę budyniową masę budyniową.
  • 3. Polewa: Czekoladę rozpuścić z margaryną i rozpuścić w podgrzanej śmietanie.
  • 4. Masę wyłożyć na ciasto i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować