Jabłecznik z Pianą

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pyszne. Rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki
    5 żóltek
    1, 5 kos. margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    0,5 szkl. cukru
    1,5 kg jabłek
    1 kisiel cytrynowy
    cynamon
    2 łyż. kaszy mannej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, margaryny proszku i cukrów zrobić kruszonkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podgrzać w garnku z cynamonem i z 2 łyż. kaszy mannej, dosłodzić wedle smaku.
    Blachę wyłożyć papierem. Większą część kruszonki równomiernie wyłożyć na blachę. Docisnąć by było wszędzie po równo. Wyłożyć podgrzaną masę jabłkową. Z białek oraz 1 szkl. cukru ubić pianę. Gdy będzie sztywna dodać kisiel cytrynowy. Gotową wyłożyć na masę jabłkową. Wierzch posypać pozostała kruszonką. Piec w temp 180 stopni

Porady

Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować