Polewa:
• 60-70 ml śmietanki 30%
• Pół tabliczki czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej
Dodatkowo:
• Ok 300g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (na moją blaszkę, w przepisie jest 500g)
• Do dekoracji użyłam kolorowej posypki w kształcie jabłek i gruszek :) (W przepisie oryginalnym są płatki migdałowe do posypania)
Jabłecznik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
2.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia.
3.Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę.
4.Kremówkę podgrzać, dodać do niej połamaną czekoladę i zostawić na kilka minut. Potem dokładnie wymieszać i polewa gotowa :)
5.Składanie ciasta:
BISZKOPT – MASA JABŁKOWA – PIERNICZKI – MASA ŚMIETANOWA – BISZKOPT – POLEWA – POSYPKA
Komentarze