Jabłkowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ścinamy górę jabłka, następnie wydrążamy je łyżeczką. Najpierw wycinamy (np. przy pomocy obieraczki do jabłek) gniazdo, a potem łyżeczką wybieramy miąższ (kawałki jabłka), który przekładamy do miseczki.
W miseczce miąższ posypujemy łyżeczką cukru i cynamonem.
2.Do wydrążonych jabłek nakładamy przygotowany farsz. Z ciasta kruchego wycinamy około 30 paseczków, z których następnie tworzymy koszyczek zamykający jabłko.
3.Tak przygotowane jabłka stawiamy w głębszej blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 oC przez czas 20 min, aż do zarumienia się ciasta.
4.Wyciągając je z piekarnika należy bardzo uważać, ponieważ jabłka puszczają dużo soku, stąd też potrzeba pieczenia ich w głębszym naczyniu. Wyciągamy je z naczynia najlepiej łyżkami, kładziemy na talerzyk. Najlepiej smakują z waniliowymi lodami;)
Komentarze