Jabłkowe koszyczki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Oryginalny deser, który zachwyci oko i podniebienie Waszych najbliższych;)

  • 35 min

Składniki:

  • 4 duże czerwone jabłka podobnej wielkości
    gotowe kruche ciasto
    cynamon
    cukier
    lody waniliowe lub śmietankowe (bardzo dobre są Calypso)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ścinamy górę jabłka, następnie wydrążamy je łyżeczką. Najpierw wycinamy (np. przy pomocy obieraczki do jabłek) gniazdo, a potem łyżeczką wybieramy miąższ (kawałki jabłka), który przekładamy do miseczki.
    W miseczce miąższ posypujemy łyżeczką cukru i cynamonem.
  • jabłkowe koszyczki 2. Do wydrążonych jabłek nakładamy przygotowany farsz. Z ciasta kruchego wycinamy około 30 paseczków, z których następnie tworzymy koszyczek zamykający jabłko.
  • 3. Tak przygotowane jabłka stawiamy w głębszej blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 oC przez czas 20 min, aż do zarumienia się ciasta.
  • jabłko z lodami 4. Wyciągając je z piekarnika należy bardzo uważać, ponieważ jabłka puszczają dużo soku, stąd też potrzeba pieczenia ich w głębszym naczyniu. Wyciągamy je z naczynia najlepiej łyżkami, kładziemy na talerzyk. Najlepiej smakują z waniliowymi lodami;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować