Jabłkowe precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajmy do nich łyżkę cukru i dokładnie wysmażamy na gęsta marmoladę. Gotową studzimy.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy mus jabłkowy, jajko, cynamon, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie. Wszystko zależy jakiej gęstości mamy wysmażone jabłka.
2.. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego tłuszcz.
Gdy ciasto odchodzi od dłoni i garnka przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce.
4.Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. W miseczce łączymy cukier trzcinowy z cynamonem.
5.Tak przygotowanym cynamonowym cukrem posypujemy precle z wierzchu. Pozostawiamy je na około 15 minut by podrosły.
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia.
Komentarze