Jabłkowe różyczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jabłkowe różyczki-

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki do wykonania 6 róż:
    - dwa czerwone jabłka
    -woda
    -cytryna
    -morelowa konfitura
    -ciasto francuskie
    -mąka
    -cynamon
    - cukier puder

Jabłkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) przekrawamy jabłka na pół i usuwamy z nich pestki
    2)połówki jabłka kroimy na cienkie plastry (3mm) (tworzące płatki róż)
    3)wypełnij miskę do połowy wodą i dodaj sok z połówki cytryny
    4) dodaj plasterki jabłek do wody i włoż do mikrofalówki na 3min
    5) usuń resztę wody z jabłek przecedzając przez sitko
    6) weź trzy stołowe łyżki morelowej konfitury i do daj do tego dwi łyżki stołowe wody i włóż do mikrofalówki na 1 min
    7) rozwiń jeden płat ciasta francuskiego
    8) posyp mąką i rozwałkuj je
    9) pokrój 6 plastrów
    10)nałóż konfiture na każdy pasek
    11) na jednym z brzegów ciasta ułóż kawałki jabłka (płatki)
    12) posyp cynamonem
    13)drugą połowe plastra ciasta francuskiego zagnij, by przykryła częściowo kawałki jabłka
    14) starannie zawiń w rulon, by powstała różyczka
    15) gotowe różyczki włoż do blaszki na muffinki
    16) piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez ok. 35 min.

Porady

Plastry jabłka nakładaj na siebie starannie, by podczas zwijania w różyczkę nie powylatywały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy