Jabłkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) przekrawamy jabłka na pół i usuwamy z nich pestki
2)połówki jabłka kroimy na cienkie plastry (3mm) (tworzące płatki róż)
3)wypełnij miskę do połowy wodą i dodaj sok z połówki cytryny
4) dodaj plasterki jabłek do wody i włoż do mikrofalówki na 3min
5) usuń resztę wody z jabłek przecedzając przez sitko
6) weź trzy stołowe łyżki morelowej konfitury i do daj do tego dwi łyżki stołowe wody i włóż do mikrofalówki na 1 min
7) rozwiń jeden płat ciasta francuskiego
8) posyp mąką i rozwałkuj je
9) pokrój 6 plastrów
10)nałóż konfiture na każdy pasek
11) na jednym z brzegów ciasta ułóż kawałki jabłka (płatki)
12) posyp cynamonem
13)drugą połowe plastra ciasta francuskiego zagnij, by przykryła częściowo kawałki jabłka
14) starannie zawiń w rulon, by powstała różyczka
15) gotowe różyczki włoż do blaszki na muffinki
16) piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez ok. 35 min.
Porady
Plastry jabłka nakładaj na siebie starannie, by podczas zwijania w różyczkę nie powylatywały.
Komentarze