Ciasteczka bardzo efektownie wyglądają, są zawsze ciekawym zaskoczeniem dla moich gości, którzy nie spodziewali się tak pięknych ciastek. Gorąco polecam!
40 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
2-3 jabłka jabłek,
100 g cukru,
woda,
cynamon i cukier puder do posypania
Jabłkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokrój w cienkie półplasterki i zagotuj około litr wody z cukrem. Owoce blanszuj w gotującej się wodzie przez około 4 minuty. Z ciasta francuskiego przygotuj paski o szerokości 4-5 cm. Na każdym pasku ciasta ułóż 5-6 półplasterków jabłek, następnie złącz krótsze brzegi ciasta ze sobą i zwiń na kształt różyczek. Umieść róże w formie do muffinek. Piecz 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podawaj posypanie cukrem pudrem i cynamonem.
Porady
By róże ładnie się rozkładały plastry jabłka nie powinny być za grube.
Komentarze