Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jabłka przekroić w pół.
2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne.
3. Pokroić w cieniutkie plasterki.
4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm.
5. Nakłuć widelcem.
6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka.
7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem.
8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć.
9. Paseczki zwinąć w roladki.
10. Powstaną zgrabne różyczki ;).
11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze