Widziałam takie cudeńka u innych.... jakoś wydawało mi się że to dość skomplikowane, ale tylko do momentu aż sama nie zrobiłam :) Tak naprawdę ten efektowny deser jest bardzo prosty do wykonania, namawiam i polecam :)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
•3 - 4 jabłka
•2 szklanki wody + sok z 1 cytryny + 2 łyżki miodu do krótkiego gotowania jabłek
•1 łyżka gorącej wody + łyżka miodu + łyżka cynamonu do posmarowania ciasta
•cukier puder do posypania wierzchu
Jabłkowe róże w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku umyte jabłka podzielić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na dość cienkie plastry, tak ok. na 2 mm.
2.W garnku zagotować wodę z dodatkiem miodu i soku z cytryny, na gotujący syrop wrzucić plasterki jabłek, zmniejszyć płomień i parzyć w tym jabłka aż będą w miarę giętkie, (u mnie trwało to 5 minut) wyjąć, wyłożyć na duży talerz i ostudzić.
3.Ciasto francuskie pokroić w rulonie na 6 - 8 części razem z papierem.
4.Każdy rulon odwijać na blacie, trochę rozwałkować aby ciasto było cieńsze, posmarować mieszanką wody, miodu i cynamonu, na to na jednym z dłuższych boków paska układać połówki plastrów jabłkowych, zwijać delikatnie (oczywiście bez papieru), uważając aby jabłka się nie wysuwały i jednocześnie nie za ciasno, żeby ciasto po upieczeniu w środku nie było surowe.
5.Wkładać do spryskanej olejem formy do pieczenia muffinek.
6.Piec w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jabłek i ciasta.
Komentarze