Jabłkowe róże w cieście francuskim

4.48 (176 ocen)

  • 60 min

Bardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu. Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże i podałam jako słodką przekąskę karnawałową moim gościom na imprezie organizowanej u mnie w domu. Goście byli zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
    2 jabłka
    3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej)
    sok z 1/2 cytryny
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłkowe róże w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć,przekroić na pół,wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody i sok z cytryny. Plasterki jabłek wrzucić do wrzątku,gotować dosłownie chwilę by plasterki delikatnie zmiękły. Wyjąć jabłka na sito,osączyć i przestudzić.
    Ciasto rozwinąć,pociąć na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie ułożyć plasterki jabłek tak aby zachodziły na siebie. Jabłka mogą delikatnie wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka i zwinąć w rulon tworząc różę. Gotowe róże włożyć do formy do wypiekania muffinek. Na wierzch nałożyć arkusz papieru do pieczenia ( dzięki temu jabłka się nie spalą),formę wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temp. 190*C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć papier.
    Upieczone róże wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować