Jabłkowo-jagodowe ciasto z kokosem

0 (0 ocen)

Lekkie ciasto na kruchym cieście,obsypane podprażonymi wiórkami kokosowymi. Poezja! Polecam

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g zimnego masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150 g mąki pszennej

    Mus jabłkowy:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru (opcjonalnie)
    2 łyżeczki cynamonu
    2 galaretki pomarańczowe

    Pianka jagodowa:
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    5 łyżek soku z jagód
    1 łyżka żelatyny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłkowo-jagodowe ciasto z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Powstałe ciasto umieścić w blaszce o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wykleić nim dno formy. Blachę z ciastem schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 190 st.C około 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek. Do gorącego musu jabłkowego wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowany mus pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejący wyłożyć na kruchy spód. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • 3. Pianka jagodowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkim ilości gorącej wody, a następnie pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
    Stopniowo wlać sok jagodowy i zmiksować. Kilka łyżek masy jagodowej wmieszać do żelatyny, a następnie całą wlać do masy. Dobrze zmiksować. Piankę jagodową rozprowadzić na musie jabłkowym. Wiórki kokosowe, cukier i masło umieścić w garnuszku i prażyć kilka minut do zezłocenia, mieszając co jakiś czas, aby kokos się nie przypalił. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Wierzch ciasta posypać uprażonym kokosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować