Jabłkowy torcik

0 (0 ocen)

Ogrom jabłek i słodka galaretka zadowoli każdego.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    Masa jabłkowa:
    3 szklanki musu z jabłek
    1 szklanka cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo:
    5 dużych jabłek
    1 czerwona galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Jabłkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec z olejem.
    Ciasto wylać do okrągłej formy, piec około 35 min w temp. 180st, ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa krążki, jeden ponownie umieścić w formie i wylać na nim gęstniejącą już masę jabłkową.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić z żelatyną w 1/2 szklanki gorącej wody, mus jabłkowy wymieszać z cukrem i zimną galaretkę dodać do musu.
  • 3. Na masie jabłkowej ułożyć drugi krążek ciasta, na wierzchu wylać gęstniejącą dowolną czerwoną galaretkę wymieszaną z pokrojonymi w duża kostkę jabłkami( jabłka bez obierania mają mieć ładną czerwoną skórkę).
    Torcik odstawić do zastygnięcia, przed podaniem można dodatkowo ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować