Jabłkowy z budyniem

5 (147 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ciasta z jabłkami, a to jest jedno z nich

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kg mąki

    Masa budyniowa:

    1 litr mleka
    4 łyżki cukru
    3 budynie śmietankowe bez cukru

    Dodatkowo:

    jabłka
    kasza manna
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Jabłkowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z margaryną ( bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszać mikserem i wlać w mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
  • 2. Z mleka odlać szklankę i rozpuścić w niej budynie z cukrem, resztę zagotować. Kiedy mleko zacznie kipieć wlać budynie i mieszać aż całość zgęstnieje.
  • 3. Do blachy wyłożyć jedną część ciasta. Następnie ułożyć jabłka pokrojone w ósemki i obtoczone w kaszy mannie. Wylac gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec w temp. rzez 200-220 C przez 20-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować