JABŁKOWY BIELUCH

4.5 (187 ocen)

Jabłkowo serowa wariacja!

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 łyżek oleju
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao - OPCJONALNIE

    MASA JABŁKOWA:
    1,2 kg jabłek
    0,5 szkl cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl wody

    MASA ŚMIETANOWA:
    400 ml śmietany 30%
    0,3 szkl cukru pudru
    1 śnieżka
    2 śmietan fix
    2 serki Bieluch naturalne
    100g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowy bieluch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190C ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotowanie:
    Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe wyłożyć na placek, przykryć drugim plackiem.
  • 3. Przygotowanie:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śnieżkę i śmietan fixy. Gdy śmietana będzie sztywna dodawać po łyżce serki mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na ciasto. Posypać kokosem.

Porady

Kokos można wcześniej zrumienić na złoto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować