Jabłkowy przekładaniec

5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Jest po prostu przepyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto I
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -kisiel wiśniowy
    Ciasto II
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -3 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    Ciasto III
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -4 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    -1 kostka masła
    -cukier waniliowy
    -2 budynie waniliowe
    -8 łyżek cukru
    -0,5 l mleka
    Masa jabłkowa:
    -1 kg jabłek
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z pozostałymi składnikami. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 stopni przez 15 minut.

  • 2. Proszek budyniowy dokładnie rozmieszać z częścią mleka, pozostałą część mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając małymi porcjami przestudzony budyń.
  • 3. Jabłka zetrzć na tarce. Poddusić chwilę na ogniu. Podzielić na dwie części; do jednej dodać galaretkę agrestową, a do drugiej brzoskwiniową. Podgrzewać jeszcze chwilę do rozpuszczenia galaretki. Odstawić do stężenia.
  • 4. Złożenie:
    Ciasto I-połowa masy budyniowej-galaretka agrestowa-ciasto II-masa budyniowa-galaretka brzoskwiniowa-ciasto III-polewa czekoladowa-posypać wiorkami kokosowymi

Porady

Aby ciasto lepiej smakowało i nie było zbyt suche, biszkopty można nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować