Jabłka gotowane w syropie miodowym podane z ryżem

0 (0 ocen)

Powrót do dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
    odrobina kurkumy
    pół łyżeczki soli
    2 jabłka
    pół szkl. wody
    pół szkl. miodu
    pół łyżeczki cynamonu
    sok z połowy cytryny
    skórka otarta z połowy cytryny

Jabłka gotowane w syropie miodowym podane z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły.
    Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy z kilkoma łyżkami syropu z gotowania jabłek. Wykładamy na talerz. Na wierzchu dekorujemy jabłkiem oraz pokruszonymi orzechami, posypką czekoladową....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy