Jabłka faszerowane kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Jabłka umyć, ściąć czapeczki i wydrążyć miąższ,tak aby pozostało ok. 1 cm ze skórką. Ja najpierw nożem wyznaczyłam koło, następnie wydrążyłam.
• Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kaszankę i obsmażyć. Przyprawić do smaku.
• Jabłka nafaszerować kaszanką delikatnie uciskając.
• Na wierzch położyć po łyżeczce musztardy, wygładzić.
• Jabłka nakłuć igłą w kilku miejscach aby nie popękały.
• Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na spód 1/2 szklanki wody.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.
Porady
Pomysł na danie pochodzi z blogu Kuchareczka-gadułeczka.
Komentarze