Jabłka jak pączki

0 (0 ocen)

Pyszne plasterki jabłka w cieście pączkowym. Takie „jabłkowe pączusie” są idealne jako przekąska czy dodatek do kawy czy herbaty. Są także świetne w okresie karnawału. Inspiracją był przepis z Moje Wypieki , ja jednak go lekko zmodyfikowałam.

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki pszennej

    2 jajka

    300-350 ml mleka 3,2 %

    szczypta soli

    3 łyżki cukru pudru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    5 kropel olejku pomarańczowego

    Cukier :

    6 czubatych łyżek cukru pudru

    1 łyżka cynamonu

    Ponadto :

    5 sporych jabłek

    olej do głębokiego smażenia

Jabłka jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz pokrój na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą łyżki wyciąć gniazda nasienne.
  • 2. Do miski dodaj suche składniki na ciasto i lekko wymieszaj, cały czas miksując dodawaj mleko i olejek. Ciasto powinno być gęste i jednolite.
  • 3. We frytkownicy rozgrzej olej do 160-170 stopni. Plastry jabłka delikatnie maczaj w cieście i wrzucaj na olej.
  • 4. Jabłka smaż na złoty kolor z oby dwóch stron, wykładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia i lekko ostudź.
  • 5. Składniki na cukier wymieszaj ze sobą i obtaczaj w nim jeszcze ciepłe plastry jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy