Dziś bardzo szybki i smaczny deser – jabłka w kruchym cieście. Cynamonowe ćwiartki jabłek okryte krateczką z kruchego ciasta.. pyyycha! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Nie będę się rozpisywać bo tych jabłek trzeba po prostu spróbować.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
◦280 g mąki pszennej tortowej
◦2 łyżki cukru
◦150 g masła
◦½ łyżeczki soli
◦5-6 łyżek bardzo zimnej wody
Dodatkowo:
◦6-8 jabłek
◦50 g brązowego cukru
◦½ łyżeczki cynamonu
◦cukier puder do posypania
Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim jabłka.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie wycinamy cienkie paseczki i owijamy nimi ćwiartki jabłek tak, aby tworzyły kratkę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Komentarze