Jabłka w szlafroczkach

4.49 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodkość w sam raz na szybki deserek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny

    3 szkl mąki

    150ml gęstej śmietany

    jabłka ( ok 4-6szt)

    cukier waniliowy

    cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka w szlafroczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka w szlafroczkach 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę - zagnieść szybko ciasto. Odłożyć je na ok 1 godz do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać pokroić na niewielkie kawałki takie bardzo duże kostki.

  • jabłka w szlafrokach 3. Ciasto po godzinie leżakowania, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wyciąć kwadraty o bokach ok 5x5cm. Na środek każdego kwadratu ciasta nałożyć kawałek jabłka, posypać szczyptą cynamonu oraz cukru waniliowego i zlepić wszystkie rogi ciasta ze sobą.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku na złoto w temp. ok 180-200 stopni przez 15-25 min.

  • jabłka w cieście 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Porady

Najlepiej sprawdzają się kwaśne jabłka, ale co kto lubi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować