Pyszne cisto serowe ciasto z ukryta niespodzianką każdemu posmakuje. Do nadzienia jabłek mozemy użyć dowolnego ulubionego budyniu, ale orzechowy świetnie komponuje się z jabłkami,
Składniki:
Ciasto kruche orzechowe:
-10 dag margaryny
-15 dag mąki
-5 dag cukru
-1 jajko
-1 łyżka śmietany 18 %
-2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Ciasto serowe:
-3 jajka
-10 dag cukru
-15 dag margaryny
-25 dag mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 op. kisielu cytrynowego
-25 dag serka waniliowego homogenizowanego
Jabłka z budyniem orzechowym w cieście serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 3 równe części, 2/3 ciasta wylepiamy keksówkę, 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2.Budyń orzechowy: 1 szkl. mleka zagotowujemy z orzechami i cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i gotujemy budyń, dodajemy żurawinę ,mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Z jabłek ścinamy wierzchy, wydrążamy środek. Napełniamy budyniem i układamy na cieście orzechowym.
4.Ciasto serowe:margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kiślem, na końcu dodajemy serek.
Ciastem serowym zalewamy jabłka, ścieramy 1/3 ciasta orzechowego.
Pieczemy ok.50-55 min. w temp.170 stopni.
5.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy orzechami i żurawiną.
Komentarze