Jabłka zapiekane pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek.
2.Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.
3.Mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy.
4.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem.
5.Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor.
Komentarze