Jabłka zapiekane z twarogiem

4.5 (171 ocen)

Pyszny deser, bardzo polecam. Mi zasmakował tak bardzo, że robiłam go już mnóstwo razy.

Składniki:

  • - 1,5 kg jabłek
    - 700 g mielonego twarogu
    - 4 kromki chleba tostowego
    - 3 jajka
    - 80 g miękkiego masła
    - 1 łyżka cynamonu
    - 100 g cukru
    - garść migdałów w płatkach
    - garść rodzynków namoczonych w rumie
    - łyżka skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jabłka zapiekane z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka z twarożkiem 1. Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki. Układamy w formie 40x25 cm wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy cynamonem, dodajemy rodzynki oraz skórkę.
  • jabłka z twarożkiem 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i twarożkiem. Z chleba odkrajamy skórkę, środek drobno kruszymy i dodajemy do masy. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Do masy twarogowej dodajemy ubite białka oraz migdały, starannie mieszamy. Krem wykładamy na jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować