Jabłuszka kaparowe w szlafroczku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Marynowane jabłuszka kaparowe otoczone wołowiną podane z chipsem ziemniaczanym i gorgonzolą to ciekawa przystawka na gorąco.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 10 sztuk:
    10 marynowanych jabłuszek kaparowych
    500 g mielonej wołowiny
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    bułka tarta
    olej rzepakowy do smażenia

    ziemniak
    olej rzepakowy do smażenia
    sól i pieprz

    150 g sera gorgonzola

    szczypiorek lub pietruszka do posypania

Jabłuszka kaparowe w szlafroczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrabiamy z przyprawami. Jabłuszka kaparowe otaczamy mięsem tak by ogonki były widoczne. Tak przygotowane jabłuszka obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym ze wszystkich stron.

    Ziemniaka kroimy za pomocą noża karbowanego. Aby powstała kratka należy po każdym cięciu obrócić ziemniaka o 90 stopni i dopiero wtedy kroić następny cienki plasterek. Pokrojone w plasterki ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.


    Kładziemy po jednym chipsie na każdym usmażonym jabłuszku kawałku sera ozdabiamy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy