Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

4.49 (165 ocen)

  • 2 godz.

Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 szklanki mleka
    5g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 i 1/3 szklanki mąki
    2 łyżki oleju


    nadzienie:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    200g półtłustego twarogu
    20g masła
    1 jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki cukru
    ziarenka z laski wanilii
    garść rodzynków
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 1. /Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem, mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok godzinę (powinno podwoić objętość).

    Przygotować nadzienie: kaszę zalać wrzątkiem, odcedzić. Wsypać do gotującego się mleka, dodać ziarenka wanilii, gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Kaszę ostudzić. Cukier utrzeć z jajkiem i masłem, wymieszać z twarogiem, proszkiem, dodać kaszę, rodzynki i skórkę pomarańczy.

  • Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40, wyłożyć nim keksówkę (9x25cm), brzegi pozostawić. Na ciasto wyłożyć nadzienie, wyrównać, brzegi ciasta zawinąć do góry, przykrywając nadzienie. Odstawić na ok 20 minut, przed pieczeniem ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 160stC, wstawić ciasto, piec ok godziny. Upieczony pieróg ostudzić na kratce.
    Smacznego!

Porady

kasza jaglana, pieróg

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować