Jagielnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płukać do momentu, aż woda będzie czysta, a następnie zalać ją dużą ilością wrzątku. Odsączyć.
2.W garnku zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką wody, dodać masło, wsypać sól i opłukaną kaszę. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Potem gaz wyłączyć i zostawić kaszę na czas całkowitego wchłonięcia przez nią wody.
3.Przełożyć kaszę do wysokiego naczynia, wlać pozostałe mleko, wsypać cukier i blendować całość przez kilkanaście minut (w mikserze zajmie to kilka minut) do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji - najlepiej, żeby ziarenka kaszy nie były wyczuwalne.
4.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać do kaszy i wszystko dokładnie zmiksować.
5.Masę przelać do tortownicy (dno można wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami), a następnie wstawić ją do lodówki do zastygnięcia.
6.Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, ostudzić. Na zastygniętą masę - ewentualnie - wyłożyć połówki lub plasterki truskawek, a na nie wylać zimną galaretkę. Chłodzić w lodówce do stężenia.
Komentarze