Jaglane burgery z botwinką

4.5 (149 ocen)

Mój autorski przepis na bardzo zdrowy i smaczny "fast food".Gwarantuję, że po te burgery sięgną nawet najwięksi miłośnicy mięsa - takie są dobre! Rodzina była zaskoczona, kiedy powiedziałam im, że są zrobione z kaszy jaglanej. Ten przepis to prawdziwa, kuchenna rewolucja w zdrowym odżywianiu.

Składniki:

  • Burgery:
    - 10 dag kaszy jaglanej,
    - po 3 łyżki otrębów owsianych i siemienia lnianego,
    - łyżka sezamu,
    - łyżka mąki (w razie potrzeby),
    - 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
    - 2 łyżki posiekanej bazylii.
    Botwinka:
    - duży pęczek botwinki (tylko listki),
    - ząbek czosnku.
    Sos jogurtowy:
    - 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
    - ząbek czosnku.
    Ponadto:
    - 4 bułki wieloziarniste,
    - 4 plasterki sera żółtego,
    - duży kawałek papryki konserwowej,
    - garść natki pietruszki (lub innych, ulubionych świeżych ziół),
    - 2 łyżki oleju,
    - sól, pieprz.

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Jaglane burgery z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), dokładanie osączamy, przekładamy do miski i jeszcze gorącą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, otrębami i sezamem. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut (jeżeli po 10 minutach masa jest zbyt rzadka można dodać ok. 1 łyżki mąki),
  • 2. Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy minutę, a następnie dokładamy botwinkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz smażymy razem przez ok. 4 minuty.
  • 3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy do smaku solą.
    Paprykę konserwową kroimy na paseczki.
    Natkę pietruszki myjemy i dokładanie osuszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy okrągłe kotleciki, smażymy je na rumiano, po ok. 4-5 minut z każdej strony obracając je i pilnując by się nie przypaliły.
  • 5. Bułki przekrawamy w poprzek na pół, podpiekamy w piekarniku (lub tosterze).
    Na spodach bułek wykładamy duszoną botwinkę, kładziemy 2 łyżki sosu jogurtowego, ser, paseczki papryki, kotlet jaglany, resztę sosu i natkę pietruszki, przykrywamy wierzchami.
    Od raz podajemy.

Porady

Zamiast papryki konserwowej można użyć świeżej lub zastąpić ją np. pomidorem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować