Jaglane brownie z malinami - ciasto bezglutenowe

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kasza jaglana ma całe mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, świetnie zastępuje mąkę a tym samym mogą ją jeść wszyscy wrażliwi na gluten. Brownie jest przy tym bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne, wilgotne i pulchne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej (suchej)
    1 l napoju ryżowego, u mnie o posmaku waniliowym
    150 g gorzkiej czekolady
    70 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki masła
    170 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Ciasto

Jaglane brownie z malinami - ciasto bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłucz na sicie 3 razy wrzątkiem a potem zimną wodą. Z napoju ryżowego odlej 1 szklankę a resztę wlej do garnka i zagotuj, wsyp kaszę i gotuj aż wchłonie cały płyn. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź.
  • Zblendowana kasza 3. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj 1 szklankę napoju ryżowego i porządnie zblenduj.
  • Wymieszane ciasto 4. Do masy dodaj cukier puder, miękkie masło, wbij jajka, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i ponownie zblenduj lub wymieszaj rózgą.
  • Ciasto przed pieczeniem 5. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, powciskaj maliny. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 50 minut. Ciasto kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować