Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate.
2 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto na około 15-18 sztuk
80 dag mąki pszennej luksusowej
½ szklanki jaglanej kaszy
2 szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
10 g suchych drożdży
15 dag cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 żółtka
Duża szczypta soli
Jaglane drożdżówki z twarożkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki, zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka i miksuję blenderem na papkę.
2.Mąkę pszenną wsypuję do miski, mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto, w trakcie zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.
3.Przygotowuję nadzienie:
Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.
4.Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.
Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.
5.Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.
Komentarze