Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam!

Składniki:

  • KLOPSIKI RYBNE:

    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    250 g łososia
    1 jajko
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz cytrynowy
    2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    SOS POMIDOROWY:

    2 szklanki przecieru pomidorowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    1 garść liści szpinaku
    1 łyżka suszonej bazylii
    2 łyżki sosu sojowego
    sól
    papryka chilli
    pieprz czarny
    olej spod suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11vebsr 1. Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Łososia posiekać na niezbyt drobne kawałki i dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami.
  • image-175nvvq 2. Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według smaku. Z masy formować kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Odłożyć.
  • image-12gs1t2 3. Na patelni, na której smażyły się klopsiki zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać przecier pomidorowy i wrzucić pokrojone, suszone pomidory. Doprawić dodając sos sojowy, bazylię, chilli, sól i pieprz czarny. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Do sosu włożyć klopsiki i porwane listki świeżego szpinaku. Dusić około 10 min, aż szpinak straci na objętości, a klopsiki będą gotowe. Można podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować