Jaglane trufle

4.5 (196 ocen)

Trufle nie tylko są pyszne , ale i zdrowe- jak moja ulubiona kasza jaglana!!!! Polecam na przykład jako deser na zbliżające się walentynki. Na pewno posmakują ukochanej osobie!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 1 szczypta soli,
    • 2,5 szklanki mleka,
    • 2 białe czekolady,
    • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
    • 230-250 g herbatników,
    • 2 łyżki wiórków kokosowych do środka trufli,
    • Wiórki kokosowe do obtoczenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Jaglane trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza z mlekiem 1. Odmierzmy kaszę jaglaną. Następnie umieszczamy ją na gęstym sitku i sparzamy wrząca wodą. Odcedzoną przekładamy do garnka. Zalewamy ją mlekiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
  • herbatniki 2. Między czasie odważamy herbatniki.
  • pokruszone ciastka 3. Gotowe przekładamy do miski i za pomocą pałki rozkruszamy. Można także rozkruszyć je np. w malakserze.
  • rozpuszczanie czekolady 4. Śmietankę przelewamy do garnka, czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w śmietance.
  • miksowanie i dodanie czekolady 5. Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dokładamy rozpuszczoną czekoladę.
  • dodanie masy jaglanej i kokosu do herbatników 6. Tak przygotowaną masę jaglaną wraz z kokosem dodajemy do pokruszonych herbatników.
  • gotowe ciasto 7. Całość dokładnie mieszamy formując kulę.
  • obtaczanie w kokosie 8. Z gotowej masy formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
    Masa łatwo się formuje gdy jest jeszcze ciepła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować