Trufle nie tylko są pyszne , ale i zdrowe- jak moja ulubiona kasza jaglana!!!! Polecam na przykład jako deser na zbliżające się walentynki. Na pewno posmakują ukochanej osobie!!!
Jaglane trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierzmy kaszę jaglaną. Następnie umieszczamy ją na gęstym sitku i sparzamy wrząca wodą. Odcedzoną przekładamy do garnka. Zalewamy ją mlekiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
2.Między czasie odważamy herbatniki.
3.Gotowe przekładamy do miski i za pomocą pałki rozkruszamy. Można także rozkruszyć je np. w malakserze.
4.Śmietankę przelewamy do garnka, czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w śmietance.
5.Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dokładamy rozpuszczoną czekoladę.
6.Tak przygotowaną masę jaglaną wraz z kokosem dodajemy do pokruszonych herbatników.
7.Całość dokładnie mieszamy formując kulę.
8.Z gotowej masy formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Masa łatwo się formuje gdy jest jeszcze ciepła.
Komentarze