Jaglanka z borówkami (wegańska, bezglutenowa)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna jaglanka jest dla mnie wspaniałym jesienno- zimowym śniadaniem. Kasza jaglana jest pożywna i sycąca, dlatego zapewni organizmowi porządną dawkę witamin i minerałów. Dzięki niej będziemy w mniejszym stopniu podatni na wszelkiego rodzaju przeziębienia.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    1 łyżka miodu
    1 jabłko
    borówki
    mleko sojowe (polecam z Biedronki :] )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Jaglanka z borówkami (wegańska, bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku. Przesypujemy do garnka i zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż do miękkości uważając na to żeby kaszy nie przypalić. Gdyby zaszła taka konieczność można dodać trochę wody. Czas gotowania kaszy może się różnić ze względu na firmę, ale oscyluje w granicach 10 minut.
  • 2. Jabłko obieramy (lub nie) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kasze jaglaną mieszamy w miseczce z jabłkiem i łyżką miodu. Na wierzchu układamy kilka borówek. Jaglankę zalewamy np. mlekiem sojowym.

Porady

Do jaglanki można dodać również świeżego banana, wszelkiego rodzaju orzechy lub suszone owoce. W wersji nie wegańskiej do jaglanki można dodać krowie mleko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować