Ciasto jagodowa kubanka

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię przygotowywać takie składańce, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko. Kubanka w takiej wersji nie jest przesłodzona i mdła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jaj,
    1 szklanka mąki tortowej,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki kakao,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju,

    Na krem:
    2 szklanki mleka,
    2 żółtka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki kremu typu nutella,
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki cukru,
    200 g masła

    Na jagodową bitą śmietanę:
    500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
    2 śmietany fix,
    3 łyżki cukru pudru,
    ¼ szklanki soku jagodowego,
    1 czubata łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego),
    16 – 18 herbatników maślanych,
    16 – 18 herbatników kakaowych,

    Do dekoracji:
    ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki,
    kawa rozpuszczalna,
    świeże lub mrożone jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto jagodowa kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.
  • 2. Przygotować krem.
    Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
    Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.
  • 3. Przygotować bitą śmietanę:
    Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
  • 4. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.
  • 5. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.

Porady

Biszkopt możemy nasączyć dowolnym ponczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować