JAGODOWA PIANKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z jagodami to jak dla mnie rarytas, delikatne i smaczne. Biszkopt przełożyłam konfiturą z jagód a na wiech wyłożyłam jagodową piankę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI : Biszkopu
    4 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanka oleju
    1 szklanka mąki pszennej, tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA :
    400 ml śmietany kremówki 30 %
    2 serki waniliowe po 150 g homogenizowane
    2 cukry waniliowe
    2 duże łyżki żelatyny spożywczej, rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącego mleka
    20 -30 dkg świeżych jagód + 2 łyżki cukru
    1 słoiczek konfitury z jagód

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qb1f3y 1. Całe jajka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili wlewamy olej. Do ciasta wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) o rozmiarach
    25/30 i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
    Biszkopt studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
  • image-0kpw0me 2. Jagody oczyszczamy, myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy na papkę.
    Bardzo zimna śmietanę ( najlepiej przed ubiciem włożyć ją na 15 minut do zamrażarki ) ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy serki waniliowe i rozgniecione jagody. Do śmietany cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i masę od razu odkładamy do lodówki na 5-10 minut do lekkiego stężenia.
  • image-1m53ewr 3.
    Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce w której piekliśmy ciasto, rozsmarowujemy konfiturę jagodową, przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy piankę jagodową i równo ją rozsmarowujemy.
  • image-1x2t4ei 4. Ciasto od razu odkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Podajemy schłodzone ozdobione listkami mięty i jagodami.
    Ciasto ładnie się prezentuje, pysznie smakuje jednak musi być przechowywane w lodówce. Po pokrojeniu podajemy od razu i zjadamy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować