Jagodowe żądło osy

4.5 (200 ocen)

  • 10 min

Pyszne ciasto z jagodami i kremem budyniowym na drożdżowym cieście.

  • 10 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    50 g drożdży
    160 ml mleka
    jajko
    75 g masła
    200 g cukru
    500 g jagód
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki miodu
    350 ml kremówki
    200 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    budyń waniliowy
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowe żądło osy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, drożdży,mleka, jajka, masła i 50 g cukru wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Miód, resztę cukru i 100 ml kremówki zagotowujemy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy i na 1 połowie układamy jagody, a na drugiej migdały. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń ( wg. wskazówek na opakowaniu) i mieszamy z żelatyną. Studzimy. Mieszamy z ubitą z cukrem waniliowym śmietaną. Rozkładamy masę na wystudzonym cieście z jagodami i przygrywamy plackiem z migdałami.

Porady

Używajmy świeżych drożdży, muszą mieć jasny kolor !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować