Jagodowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, wlać mleko, olej i dodać żółtka, całość zmiksować. Oddzielone białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli, dodać do wymieszanego ciasta i jeszcze chwilę miksować. Ciasto odstawić do lodówki na pół godziny.
2.Wyjmujemy ciasto z lodówki wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy porcję ciasta np. łyżką wazową na rozgrzaną, teflonową patelnię do naleśników. Patelni nie smarujemy żadnym tłuszczem, ponieważ ciasto zawiera olej. Placuszki pieczemy na złoty kolor, następnie zdejmujemy na talerz. Wystudzone pancakes dekorujemy bitą śmietaną (przygotowaną według przepisu na opakowaniu) oraz owocami jagód i syropem jagodowym. Smacznego :)
Komentarze