Jagodowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Masło roztopić w rondelku. Biszkopty pokruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy (serce 21x 21cm) wyłożyć masą z biszkoptów.
2.Żelatynę rozrobić w połowie szklanki mleka a drugą połowę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, razem wymieszać.
2 galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody. Foremki w kształcie serce napełnić do połowy galaretką i odstawić do wystudzenia wraz z resztą galaretki.
3.Masa jagodowo serowa
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek śmietankowy, jagody i przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
4.Wylać masę serową do tortownicy i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
5.Zastygnięty sernik zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki na pół godziny.
6.Schłodzoną śmietanę przelać do miski ubijać na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszamy, dodać cukier puder dalej ubijać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycownicy i udekorować sernik na końcu ułożyć serca z galaretki.
Komentarze