Jagodowe serce

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny torcik serowy z jagodami i bitą śmietaną:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa jagodowo-serowa:
    0,5 szklanki cukru pudru
    175 g masła
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    250 g serka śmietankowego
    3 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek jagód (świeżych lub mrożonych)

    Spód:
    100 g biszkoptów
    50 g masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki czerwone
    250 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serce wykładamy masą z biszkoptów 1. Spód
    Masło roztopić w rondelku. Biszkopty pokruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy (serce 21x 21cm) wyłożyć masą z biszkoptów.
  • galaretka 2. Żelatynę rozrobić w połowie szklanki mleka a drugą połowę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, razem wymieszać.
    2 galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody. Foremki w kształcie serce napełnić do połowy galaretką i odstawić do wystudzenia wraz z resztą galaretki.
  • masa serowo jagodowa 3. Masa jagodowo serowa
    Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek śmietankowy, jagody i przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • sernik 4. Wylać masę serową do tortownicy i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
  • galaretka 5. Zastygnięty sernik zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  • serniczek 6. Schłodzoną śmietanę przelać do miski ubijać na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszamy, dodać cukier puder dalej ubijać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycownicy i udekorować sernik na końcu ułożyć serca z galaretki.
  • serce 7. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować