Masa jagodowa:
500 g jagod,
5 łyżek cukru pudru,
2 łyzeczki soku z cytryny.
Masa serowa:
0,5 kg sera z wiaderka,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
2 łyzeczki soku z cytryny,
100 g orzechow zmielonych włoskich lub laskowych,ew.migdałow,
200 ml smietany 30%.
Jagodowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jagodowa:jagody myjemy, miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny na mus.
2.Masa serowa: schlodzona smietane ubijamy.
Ser miksujemy z cukrem,cukrem waniliowym,sokiem z cytryny,stopniowo dodajemy ubita smietane.Mieszamy delikatnie drewniana łyżka.Na koniec wsypujemy orzechy.
3.Keksowke o długosci ok 20cm wykłądamy folią spozywcza.Ukladamy warstwe herbatnikow.Na nią wykładamy 4 łyżki masy twarogowej.Wstawiamy do zamrazalnika na ok 30 minut.Wyjmujemy formę i wylewamy mase jagodową-3-4 łyżki,wstawiamy do zamrazarki na 30 minut.Postepujemy tak az do wykorzystania obu mas.
Na koniec zawijamy keksowke w folię i całosc mrozimy ok 12 godzin.
Komentarze